Olen Visuonissa saanut useiden satojen valmennusvideoiden tiimoilta kokemusta niiden tuottamisesta ja oikeasta tekemisestä. Olemme suunnitelleet, kirjoittaneet, näytelleet, kuvanneet, äänittäneet, leikanneet jne. videosisältöjä. Ja kaikkea tätä myös asiakkaiden kanssa. En itse ole pelkästään videon tekijä vaan kokonaisvaltainen oppimisen suunnittelija. Lähtökohtaisesti video on yksi tärkeä mediaelementti visuaalisessa sisältökokonaisuudessa.
Videon tulee olla lyhyt, jotta se kuvaa ja ohjaa sen asian mikä on videon aihekin. Harvoin työvaiheet työssä ja toimenpiteet työkalun kanssa ovat pitkällisiä. Työkalut on jo valmiiksi suunniteltu helppokäyttöisiksi ja työmenetelmät hiotuneet ergonomisiksi. Näin videon suunnittelussa ei tarvitse olla rakettitieteilijä kun ns. tarinakin (videon aihe ja käsiteltävän asian avaaminen ymmärrettäväksi) on pitkälti näyttelijän selkäytimessä. Suosittelen 0,5 – 2 min mittaisia videoita, mutta tähän ei pidä hirttäytyä sillä aihe määrittelee keston. Pitkät aiheet tulee koettaa pilkkoa lyhyemmiksi videoiksi, jolloin ne osaltaan jäsentävät aihetta.
Taitoa vaativa kohta videon tekemisessä on yksityiskohtien korostaminen oppimisen näkökulmasta. Kun kyseessä on ohjaus- tai opastus tai valmennusvideo on oppijan tajuttava itsenäisesti katsoessaan miten työ tai toimenpide tarkkaan ottaen tehdään. Videon tekstitys (CC=closed captions) tukee yksityiskohtien korostamista ja katsojan huomio kiinnittyy haluttuun kohtaan.
Näyttelijän eli videolla esiintyvän ihmisen tulee osata tehdä työt oikein. Useinkaan ei tarvitse tehdä montaa ottoa samasta vaiheesta kun videoklippi on valmista tavaraa leikepöydälle. Kuvauksen yhteyteen kannattaa ottaa ns. tarkkailija, joka katsoo, että vaiheet menee oikein. Näyttelijää saattaa jännittää ja jokin työvaihe voi jäädä tekemättä. Uudestaan kuvausten järjestely on aina työläämpää.
Äänen ja valojen kanssa onkin asia hieman teknisempi, sillä ne vaativat omat laitteensa. Periaate on, että kuvausten aikana kannattaa taustaäänet minimoida ja valoa pitää olla riittävästi jokapuolella videoitavaa kuvausaluetta. Kertojaäänen saa lisättyä leikepöydällä jälkeenpäin. Tekemisen äänet tulee paikanpäältä. No sitten kieliversiot jne. se onkin oma juttunsa.
Toivottavasti sait edes yhden vinkin tai näkökulman.
Terveisin, Jarmo Tanskanen,
jos soitattaa, niin tähän numeroon: 050 55 368 99